Om whisky

MacRossel’s Whisper

Denne Vatted (Blended) Malt Whisky er en mini produktion (indtil nu 135 flasker p.a.) som har været gennemført siden november 2002.

Det hele startede i 1998 på et julemarked på Kragerup Gods med, at Pipe Sergent MacRossel  havde brug for, at fordrive tiden når sækkepiben skulle have lidt fred en times tid, derved opstod fænomenet: MacRossel’s  – en lille whisky bar med servering af gode whiskyer pr. glas og fandens god kaffe.

En bestilling kan gå på:
Kaffe,
Kaffe med whisky (ikke malt – skam dig!)
tynd, medium eller stærk (1 – 2,5 eller 4 cl.),
kaffe med musik,
alm. malt whisky,
luksus malt whisky.

The Whisper
MacRossel i det daglige Niels Christian Rossel, blev en flittig udbyder af disse liflige drikke og blev mere og mere erfaren og i 2001 blev spørgsmålet stillet, om han dog ikke havde hele flasker, at sælge af og så fik tanken en ny melodi.

Fra 2002 til 2010

Fra 2002 til 2010 hed blendet MacRossel’s Blend, men efter en god nats søvn i Rysensteen Herregårds (Jylland) ældste værelse (brrrr!) – var det lige som om, at navnet blev hvisket til MacRossel – der af: The Whisper

MacRossel’s Whisper er ind til nu den eneste Økologiske Blended Malt Whisky i verden – produceret i Skotland.

Hver enkelt flaske tappes (i Danmark), etiketteres (håndskrevet etiketter) og proppes manuelt. Alle flaske lukkes med rød segllak.

Smags noder
medium fyldig krop, sødlig med frugt, let tørv med blomster et strøg af sherry, honning, let maltede toner og en smule krydderi.

En blended malt består af ren maltwhisky blandet fra forskellige destillerier. Blended malt whisky er ofte en god indgang til den mere karakterfulde single malt.

En god blended malt kan indeholde whisky fra 50 destillerier eller mere, præcis hvad MacRossel’s Whisper indeholder er naturligvis en velbevaret hemmelighed.

Drink Water

”It’s a perfectly bearable way to Drink Water”

De fleste vælger i dag at nyde deres whisky ren. Jeg anbefaler dog, at du tilsætter blot en knivsspids vand (bedst gjort med en sgian-dubh eller en Dirk).

Vandet åbner for alle aromastofferne, som ellers tilbageholdes af de æteriske olier i whiskyen.

Vandet bør have stuetemperatur, som whiskyen. Dansk postevand er helt fint idet vi ikke er slemme til at tilsætte klor.

Jeg synes dog, at det er en god idé altid først at dufte og smage whiskyen ren, og dernæst vurdere hvor meget vand den skal have og eventuelt tilsætte
vandet lidt efter lidt.

PRIVATE AFTAPPERE

Foruden destilleriernes egne aftapninger findes der en række private/ uafhængige aftappere.

Disse firmaer, har som regel ikke har nogen tilknytning til destillerierne, men er helt uafhængige.

De er kort og godt købmænd, som køber fade på destillerierne og laver anderledes aftapninger af destilleriernes produkter.

I andre tilfælde kan der være tale om enkeltfads aftapninger, som bærer destilleriets navn.

En tiårig indeholder således 100% ti år gammel whisky. Disse kan være meget spændende, da de egentlig er det sande udtryk for hvad det pågældende destilleri fremstiller.

Aftapning

Destilleriets egen aftapning vil være stukket sammen af et stort antal fade, ofte med ældre whiskyer i blandingen, end det fremgår af etiketten.

I rækken af private aftappere kan jeg således her nævne følgende, som alle oftest aftapper whisky af høj kvalitet:

  • Gordon & MacPhail
  • Black Adder
  • Signatory
  • Ian Macleod
  • Murray McDavid
  • The Bottlers
  • Adelphi
  • Douglas Laing
  • William Cadenhead
  • The Scotch Malt Whisky
  • Society
  • Duncan Taylor
  • MacRossel (me own words)

JULEN BEDSTE WHISKY GAVE

– INKL. SÆKKEPIBE MUSIK.

“Min gode ven Niels MacRossel er en hyggelig kjøvenhavner.

Som alle andre kjøvenhavnere går han i kilt og laver Whisky.

Han er endda rigtig god til det, så derfor har jeg tigget mig til 6 flasker af hans dejlige 12 års MACROSSEL´S WHISPER.

En Vattet Malt (single malts blended sammen) som der kun er lavet godt
200 flasker af.”

– Peder Hermansen, Vinladen i Struer